در پاسخ به این سوال که مولتی متر چیست؟ باید گفت که دستگاه مولتی متر یکی از ابزارهای اندازه گیری دقیق است که جمله قابلیتهای آن میتوان به اندازهگیری پارامترهای مختلف الکتریکی همچون جریان (آمپر)، ولتاژ (ولت) و مقاومت (اهم) نام برد. دستگاه مولتی متر از بخشهای مختلفی مانند باتری، مقاومتها و مدارهای دیگر تشکیل شده است که میتواند کیمت های نام برده شده را با دقت بالا اندازهگیری کند. عموماً کاربرد مولتی متر ها برای تشخیص نواقص در موتورها، مدارها، سوئیج ها و… است.
همچنین دستگاه مولتی متر یکی از ابزارهای مهمی است که توسط مهندسان، تعمیرکاران و فنی کارها مورد استفاده قرار میگیرد. اما برخی از افراد این دستگاه را به نام اهم متر می شناسند. به همین منظوردر این مقاله از سایت درخشش الکتریک همه آنچه که باید درباره مولتی متر و انواع آن را بدانید برای شما آماده کرده ایم تا با مطالعه آن آگاهی بیشتری نسبت به مولتی مترها داشته باشید. پس خواندن ادامه مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید.
انواع مولتی متر ها
اگر بخواهیم مولتی مترها را به طور کلی دسته بندی کنیم، باید آنها را در دو دستهی مولتی متر آنالوگ و مولتی متر دیجیتال قرار دهیم که این دسته ها نیز شامل موارد مختلفی هسند. در ادامه رایج ترین انواع مولتی متر را معرفی خواهیم کرد و توضیح مختصری درباره هریک خواهیم داد.
مولتی متر عقربه ای
مولتی متر عقربه ای یا آنالوگ یکی از انواع دستگاه مولتی متر است که میتواند پارامترهای مختلف را اندازهگیری کند. این دستگاه حاوی یک صفحه نمایش است که عقربه ای در آن تعبیه شده است و مقدار کمیت اندازهگیری شده توسط آن عقربه نمایش داده میشود. این دستگاه نسبت به همتای خود (مولتی متر دیجیتال) از دقت اندازهگیری کمتری برخوردار است.
مولتی متر دیجیتال
این نوع از مولتی مترها دارای یک صفحه نمایشگر هستند که مقادیر اندازهگیری شده توسط دستگاه روی آن با وضوع بالا نشان داده میشود. خوانش مقادیر اندازهگیری شده توسط این دستگاه نسبت به نوع آنالوگ آن به دلیل نمایش عددی روی صفحه، آسانتر است. علاوه بر این، همانطور که اشاره کردیم تمایل افراد برای استفاده از مولتی متر دیجیتال به دلیل دقت بالای اندازهگیری در مقایسه با همتای آنالوگ خود بیش تر است.
مولتی متر رو میزی
یکی دیگر از انواع مولتی مترهایی که برای سنجش پارامترهای الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد، مولتی متر رو میزی است. این دستگاه همانند سایر همتاهای خود قابلیت این را دارد که موارد مختلفی مانند جریان، مقاومت و ولتاژ را با دقت بسیار بالا اندازهگیری کند. علاوه بر این تعدادی از مولتی مترهای رو میزی میتوانند موارد دیگری همچون اندازهگیری دما و تست دیود را نیز انجام دهند.
کاربردهای دستگاه مولتی متر
مولتی متر یکی از ابزارهای مهم الکتریکی است که کاربردهای گوناگونی دارد و بسیاری از مهندسان و تکنسین ها برای عیب یابی مدارها و تجهیزات الکتریکی از آن استفاده می کنند. در واقع بسیاری از افراد گمان میکنند که تنها کاربرد مولتی متر، عیبیابی مدارهای الکتریکی است اما مهندسان از این ابزار در مبحث IT نیز برای تشخیص مشکلات تامین انرژی در سیستمهای داده استفاده میکنند. اما از جمله کاربردهای دستگاه مولتی متر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- از جمله کاربرد مولتی متر، تست انواع باطریها و میزان انرژی ذخیره شده در آنهاست. در واقع آزمایش نیروی ذخیره شده در باطری، سادهترین کاری است که با استفاده از مولتی متر میتوان انجام داد.
۲- برای ساخت یک محصول الکتریکی از سیمهای مختلفی در مدار آن استفاده میشود که با کمک مولتی متر میتوان تست مقاومت هر یک از سیم ها را انجام داد که اگر مشکلی داشته باشد، تکنسینها بتوانند آن را در سریعترین زمان ممکن برطرف کنند.
۳- همچنین برای تست وجود جریان در پریزهای برق نیز از دستگاه مولتی متر استفاده میشود. این مورد نیز همانند تست باطری یکی دیگر از سادهترین کارهایی است که مولتی متر قادر به انجام آن است.
دیگر موارد استفاده از دستگاه مولتی متر
علاوه بر تمامی موارد بالا به طور کلی میتوان گفت که مولتی مترها در صنایع و تعمیرات لوازم خانگی به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال بسیاری از مهندسان و تکنسینها از این ابزار برای تست و اندازهگیری انواع تجهیزات صنعتی مانند موتورها، ترانسفورماتورها، و سیستمهای برقی و الکترونیکی مورد استفاده میکنند. همچنین اگر شما یک کاربر آشنا با مفاهیم ابتدایی الکترونیک هستید و میخواهید مشکلات ساده در لوازم خانگی مانند یخچال، تلویزیون، یا رادیو را بررسی کنید، دستگاه مولتیمتر به شما کمک میکند تا از خرابیهای احتمالی آگاه شوید و تعمیرات لازم را انجام دهید.
عملکرد دستگاه مولتی متر
برای آنکه بتوانید کمیتهای مختلف را با استفاده از این دستگاه مورد سنجش قرار دهید، در ابتدا لازم است تا دستگیره را در محدوده اندازهگیری هر یک از پارامترها قرار دهید. سپس پروب های دستگاه را به وسیله مورد نظر متصل کنید. پس از آن اقدام به اندازهگیری کرده و نتایج را ثبت کنید. لازم به ذکر است که برای اندازهگیری صحیح مقدار انتخاب شده روی مولتی متر باید بیشتر از مقداری باشد که قصد سنجش آن را دارید. همچنین باید گفت که قبل از انجام عمل سنجش پارامترها حتما از کالیبره بودن دستگاه خود و متصل بودن صحیح اتصالات اطمینان حاصل کنید.
ناگفته نماند که برخی از مولتی مترها دارای قابلیت Tue RMS هستند که میتوانند حتی در محیطهایی که فرکانس زیادی دارند، اندازهگیریها را با دقت بسیار بالایی انجام دهند. شما میتوانید برای آشنایی بیشر با این تکنولوژی، مقاله آشنایی با قابلیت True RMS در انواع مولتی متر و کلمپ آمپر متر را مطالعه کنید.
نکات ایمنی در هنگام استفاده از مولتی متر
برای آنکه در هنگام کار با مولتی متر دچار حادثهای نشوید، رعایت برخی نکات الزامی است. نکاتی که میبایست رعایت شوند شامل موارد زیر است:
۱- محدوده سیگنالی که قصد اندازهگیری آن را دارید به طور صحیح روی دستگاه مشخص کنید تا سیگنال بیش از اندازه باعث اسیب رساندن به دستگاه نشود.
۲- برای افزایش طول عمر باطری های دستگاه توصیه میکنیم که اگر مدت زمان زیادی از دستگاه استفاده نخواهید کرد، باطریها را از دستگاه جدا کنید.
۳- در هنگام اتصال پروب های مولتی متر به دستگاه مورد نظر توجه داشته باشید که اتصال را از قسمت محافظت شده انجام دهید تا دچار برق گرفتگی نشوید.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با مولتی مترها، انواع و کارکردهای آن بیشتر آشنا کنیم. در انتها باید اضافه کنیم که اگر قصد خرید مولتی متر را دارید در ابتدا نیازها و بودجه خود را در نظر بگیرید. زیرا هر کدام از مولتی متر ها دارای ویژگیهای خاصی هستند که در موارد مختلف می توان از آنها استفاده کرد. همین ویژگی ها تعیین کننده قیمت این دستگاه است. ممکن است شما برای خرید مولتی متر هزینه ی زیادی انجام دهید در صورتی که تنها از یک قابلیت آن استفاده کنید. امیدواریم پس از مطالعه این مقاله به پاسخ روشنی برای سوال مولتی متر چیست؟ رسیده باشید.